De NEEhoorn
De NEEhoorn
De NEEhoorn
De NEEhoorn

De NEEhoorn

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een klein eenhoorntje geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-lal-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt op alles NEE dus al snel noemt zijn familie hem de NEEhoorn.

Op een dag ontsnapt de kleine NEEhoorn uit het Heerlijke Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen gaan ze op pad.

Productspecificaties van De NEEhoorn kinderboek

  • Auteur: Marc - Uwe Kling
  • Uitgeverij Volt
  • Uitvoering: Hardcover
  • Aantal pagina's: 48
  • Afmeting: 27,7 x 22,7 x 1,1 cm

‘De Neehoorn’, geschreven door de Duitse schrijver Marc - Uwe Kling, lijkt in eerste instantie misschien op een prentenboek voor peuters in de NEE-fase van de peuterpuberteit, maar bij nadere inspectie blijkt dit het boek tekort te doen. Het taalgebruik en de hoeveelheid tekst, verraden dat de schrijver van het boek ook een net iets oudere doelgroep, en hun ouders, als lezers voor ogen heeft. Het is niet nodig om op zoek te gaan naar de moraal van het verhaal, via de hoofdpersoon van het boek, de NEEhoorn, laat de schrijver weten dat als iemand graag een moraal aan het boek wil hangen, die persoon er zelf eentje mag verzinnen.

Marc - Uwe Kling heeft een zeer origineel boek, vol met taalgrappen, geschreven. Het boek leest fijn weg en het laat ook de voorlezende volwassenen gniffelen om de uitspraken van de verschillende sprookjes dieren, die zich niet bepaald als gewone sprookjesdieren gedragen.

Het verhaal

Op een dag wordt er in het suikerzoete Hartenwoud, gelegen in het Rijk der Dromen, een schattig klein eenhoorntje geboren. Het Hartenwoud is een soort sprookjesbos, met gigantische bloemen, fluweelzachte stenen en suikerspinwolken. De eenhoorns glijden samen van de regenboog, dansen met vrolijke kabouters en genieten van het altijd schijnende zonnetje. Iedereen is altijd blij in de wereld van de eenhoorns. Die blijdschap is natuurlijk extra groot bij de komst van een nieuw lief inwonertje.

De nieuwe eenhoorn blijkt echter, ondanks zijn poezelige uiterlijk, niet helemaal te passen in de altijd gelukkige eenhoornwereld. Het eenhoorntje kijkt meestal boos en zijn favoriete woord is NEE, wat hem de bijnaam de NEEhoorn oplevert. Op een dag beslist de NEEhoorn dat het genoeg geweest is, waarna hij de wijde wereld intrekt. Hij doet alles wat eenhoorns gewoonlijk niet doen. Hij pest kleine poesjes en rolt door de modder. Vervolgens ontmoet hij een wasbeer.

Deze wasbeer kan niet goed horen of doet alsof, dat laat de schrijver Marc - Uwe Kling in het midden, en zegt constant ‘WAT?’. De naam van de wasbeer in het verhaal is dan ook de WATbeer. De WATbeer en de NEEhoorn beslissen om samen verder te reizen naar Nergens. Ze blijven niet lang met z’n tweetjes, want al snel sluiten nog twee figuren zich aan. De KUS-m’n-KONT-hond en de WELLES-prinses maken het gezelschap compleet. Meestal zijn ze samen chagrijnig en af en toe hebben ze, voor de afwisseling, een prima humeur. Verderop in het verhaal verschijnen nog meer dieren met aparte bijnamen, gebaseerd op hun persoonlijkheid of eigenschappen. De Boterhamster, een hamster die altijd trek heeft en een nijlpaard dat zijn plasje niet kan ophouden, genaamd het Dweilpaard, bijvoorbeeld.

Het eerste gedeelte van het verhaal, als de NEEhoorn nog bij zijn altijd vrolijke familie verblijft, is geschreven in rijmvorm. Als de NEEhoorn zijn familie achter zich laat en samen met zijn vrienden zichzelf kan zijn, stopt de rijmvorm in de tekst. De komische conversaties die de vier personages met elkaar hebben, zijn knap geïllustreerd door Astrid Henn, die met door middel van gezichtsuitdrukkingen goed de gevoelens van de figuren weergeeft.

De pastelkleuren van de, soms paginagrote illustraties, veranderen van heel zacht en veel roze, naar wat rijkere kleuren naarmate het verhaal vordert. Aan het einde van het boek geeft de schrijver nog enkele tips om zelf verhalen te bedenken met de verschillende figuren uit het boek.

De schrijver Marc - Uwe

Marc - Uwe Kling is in 1982 in Stuttgart geboren. Hij studeerde filosofie en theater in Berlijn. Kling is een veelzijdige man, die zich op verschillende disciplines naast elkaar toelegt. Hij is songwriter, schrijver van boeken voor zowel volwassenen als kinderen, dichter en hij treedt regelmatig op in theaters als politiek geëngageerd cabaretier. In één van zijn zeer zeldzame interviews, noemt hij zichzelf een perfectionist, iemand die eigenlijk altijd aan het werk is en het liefst alles in eigen hand houdt. Een voorbeeld hiervan is zijn webshop.

Toen zijn boeken in Duitsland zeer populair werden, bleek er veel vraag te zijn naar merchandise. Marc - Uwe Kling vond het idee van bijvoorbeeld pluche NEEhoorns voor winst verkopen onprettig, maar gezien de grote vraag, wilde hij het publiek toch tegemoetkomen. De oplossing vond hij in het opzetten van zijn eigen merchandise-website waar artikelen als de pluche Neehoorn verkocht worden, maar waarbij de opbrengsten naar verschillende goede doelen gaan.

Vervolg

‘De NEEhoorn’ heeft een vervolg gekregen. Ook hier zijn de illustraties verzorgd door Astrid Henn. In ‘De NEEhoorn en de Slangzaam’, heeft de NEEhoorn het, na een ruzie met de WELLES-prinses, even helemaal gehad met zijn groepje vrienden en gaat ervandoor. Hij komt terecht in een donkere jungle waar hij de Slangzaam ontmoet. De Slangzaam verveelt zich stierlijk en heeft nergens sssin in.

Het boek heeft in het midden een groot uitklapblad met alle ideeën die de Neehoorn probeert te verkopen aan de Slangzaam en aan het eind van het boek staat een spel dat samengespeeld kan worden. Net als in De Neehoorn is er een groot ‘stoutgehalte’ aanwezig in het boek, iets wat het nog leuker maakt voor kinderen om te lezen.

Beoordelingen
Review toevoegen
De NEEhoorn
De NEEhoorn, een vrolijk boek vol humor. Dit top 10 kinderboek kan eindeloos worden voorgelezen en is voor zowel ouder als kind leuk om samen te lezen.
de shopping days zijn begonnen
voor 15:00 besteld is vandaag verzonden
volgen met track & trace naar ontvanger
veilig voor- en achteraf betalen
webshop keurmerk - webwinkelkeur

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Laat een review achter
Versturen Annuleren