De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard
De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

Boeken die zo bijzonder en mooi zijn dat je ze het liefst cadeau wilt geven aan iedereen. De jongen, de mol, de vos en het paard is zo'n boek. 

Een vriendelijk en hoopvol boek met prachtige illustraties en positieve teksten. De universele lessen die de jongens samen met de dieren leren zijn levenswijsheden en waardevol. De Nederlandse editie is prachtig vertaald door Arthur Japin en is heel mooi om als kraamcadeau te geven.

Productspecificaties van De jongen, de mol, de vos en het paard

  • Auteur: Charlie Mackesy 
  • Vertaald door: Arthur Japin
  • Uitgeverij: Kokboekencentrum Jeugd
  • Uitvoering: Hardcover
  • Aantal pagina's: 128
  • Afmeting: 17,2 x 22,3 x 2,4 cm

Een prachtig prentenboek vol met wijsheden

'De jongen, de mol, de vos en het paard' is een prachtig prentenboek vol met wijsheden. Sinds het boek in 2020 verscheen in Nederland, is het een moderne klassieker geworden die een zeer brede doelgroep aanspreekt. De waardevolle levenslessen en prachtige illustraties maken van 'De jongen, de mol, de vos en het paard' een heel bijzonder kraamcadeau.

Charlie Mackesy

Het boek werd geschreven en getekend door de Britse schrijver, illustrator en beeldend kunstenaar Charlie Mackesy (1962). Als kind was Mackesy het liefste bezig met cartoons tekenen, hoewel hij nooit een kunstopleiding volgde. Een tragische gebeurtenis in zijn tienertijd - het onverwachts overlijden van een goede vriend - deed hem echter nadenken over wat hij nu écht wilde in zijn leven.

Mackesy besloot ervoor te gaan: hij kon niet meer stoppen met tekenen. Zijn eerste banen waren dan ook als cartoonist bij het Britse tijdschrift The Spectator en boekillustrator bij Oxford University Press. Wat volgde was een veelzijdige carrière als kunstenaar, waarbij hij de kans kreeg om zijn creaties tentoon te stellen in galerieën in verschillende landen.

Het oorspronkelijk genaamde 'The boy, the mole, the fox and the horse' is Mackesy's eerste boek. Het succes heeft Mackesy overdonderd. Het boek is ontstaan uit een gesprek dat de schrijver voerde met een goede vriend, over het thema moed. Dat gesprek inspireerde Mackesy tot het maken van bijpassende illustraties en al gauw volgden toepasselijke teksten. In het boek draait het niet zozeer om het verhaal zelf, maar meer om dialogen tussen de hoofdpersonen en treffende tekeningen die de lezer weten te raken.

De Nederlandse vertaling is verzorgd door niemand minder dan Arthur Japin, bekend van bestsellers als 'Een schitterend gebrek', 'De overgave' en 'Vaslav'. Deze meester in poëtische vertellingen is dan ook de aangewezen persoon om de teksten van Mackesy te vatten in de juiste Nederlandse woorden.

'De jongen, de mol, de vos en het paard' gaat over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een nieuwsgierige, maar eenzame jongen en drie dieren met ieder een eigen karakter. Ze besluiten samen op reis te gaan door de wildernis en ontdekken een ieders zwakte en kracht. De mol is gulzig, de vos zwijgzaam en behoedzaam en het paard wijs. Hoe verschillend ze ook zijn, zowel van binnen als van buiten; ze vinden verbinding in de levenslessen die ze samen leren. Deze levenslessen over thema's als vriendschap, hoop, moed, angst, kwetsbaarheid, vriendelijkheid en liefde zijn van alle tijden:

'"Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?" vroeg de jongen. "Help", antwoordde het paard.'

'Soms is alleen al opstaan en doorgaan moedig en geweldig.'

'"Soms ben ik bang dat jullie door zullen krijgen dat ik maar gewoon ben", zei de jongen. “Voor liefde hoef je niet buitengewoon te zijn”, zei de mol.'

'"Wat is jouw beste ontdekking?" vroeg de mol. "Dat wie ik ben genoeg is", zei de jongen.'

Een prachtig kraamcadeau

Het boek is kinderlijk in zijn eenvoud; volwassen lezers zullen de diepzinnige betekenissen van de dialogen juist weer kunnen waarderen. Het boek bevat een doorlopend verhaal, maar is ook zeer geschikt om regelmatig in te kijken op een willekeurige pagina. Iedere tekst biedt namelijk troost, ontroering, inspiratie of verrijking. Daarom vormt 'De jongen, de mol, de vos en het paard' dan ook een prachtig kraamcadeau: je schenkt niet alleen een mooi leesboek, maar ook een unieke verzameling aan wijsheden voor de toekomst.

Aangezien het boek degelijk is gebonden met stevig papier, is het niet zo kwetsbaar voor jonge kinderen. Charlie Mackesy schrijft zelfs in zijn inleiding: "Begin gerust middenin. Klad er maar op, kreuk de hoeken en laat het goed beduimeld achter …" Tegelijkertijd is het boek schitterend vormgegeven, met gouden letters op de kaft en een bijzonder lettertype dat de illusie wekt van een handgeschreven tekst. Deze tekstuele vormgeving brengt het boek meer tot leven en past perfect bij de tekeningen van Mackesy.

De illustraties lijken eenvoudige schetsen, grotendeels in zwart-wit. Maar deze zwierige zwarte lijnen met hier en daar een beetje kleur worden inmiddels gezien als kunstwerken op zich. De tekeningen pronken inmiddels in menig huiskamer, ziekenhuis en school aan de muur. Sommige illustraties worden zelfs gebruikt bij discussies over geestelijke gezondheid; zo bleken ze ook een prachtig hulpmiddel voor Britse soldaten die kampten met een posttraumatische stressstoornis.

'"Wat is succes?" vroeg de jongen. "Liefhebben", zei de mol'. Toen Mackesy werd gevraagd of het wereldwijde succes van het boek invloed had op dat antwoord, reageerde Mackesy afwijzend. Hij gaf aan dat het succes voor hem niet bleek uit de hoge verkoopcijfers, maar uit de liefdevolle reacties van zoveel mensen. Deze mooie reacties zorgden er juist voor dat het antwoord van de jongen bevestigd werd: succes is liefhebben.

Een van de mooiste complimenten over het boek komt van vertaler Arthur Japin: "De wereld waarin ik wil leven, is de wereld die Charlie Mackesy bedacht heeft. Een wereld van oneindige vriendelijkheid, wijsheid, tederheid en echte liefde tussen vrienden." Dit is toch precies wat je een kind wilt meegeven?

Beoordelingen
Review toevoegen
De jongen, de mol, de vos en het paard
'De jongen, de mol, de vos en het paard' is een prachtig verhaal over vriendschap, liefde en jezelf zijn. Een bijzonder boek om cadeau te geven met mooie illustraties en teksten.
de shopping days zijn begonnen
voor 16:00 besteld is vandaag verzonden
volgen met track & trace naar ontvanger
veilig voor- en achteraf betalen
webshop keurmerk - webwinkelkeur

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Laat een review achter
Versturen Annuleren