Jip en Janneke
Jip en Janneke
Jip en Janneke
Jip en Janneke

Jip en Janneke


Wie kent de verhalen van Jip en Janneke niet? In het bekende boek door Annie M.G. Schmidt zijn alle verhalen van Jip en Janneke verzameld. De verhalen zijn voorzien van mooie tekeningen van illustrator Fiep Westendorp. De verhalen van Jip en Janneke zijn een feest van herkenning die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Dit grote verzamelboek mag niet ontbreken op de baby- en kinderkamer en heel geschikt om te geven als kraamcadeau. 

Productspecificaties van het Jip en Janneke boek

  • Auteur: Annie M.G. Schmidt
  • Illustrator: Fiep Westendorp
  • Aantal pagina's: 353
  • Aanbevolen leeftijd: vanaf 3 jaar
  • Uitgever: Querido
  • Afmeting: 25,8 x 21,8 x 3,1 cm
Jip, Janneke, Takkie en Siepie; wie kent ze niet? Het zijn de bekendste buurkinderen en huisdieren in Nederland en misschien wel over de hele wereld. De verhalen over Jip en Janneke zijn nog steeds heerlijk om voor te lezen én om naar te luisteren, door zowel jong als oud. Wat voor ondeugends zullen ze nu weer uitspoken?

De schrijfster: Annie M.G. Schmidt

‘Geestelijk moeder’ van Jip en Janneke is Annie M.G. Schmidt. Nadat ze gewerkt had in verschillende bibliotheken ging ze in 1958 aan de slag bij het Parool, een Amsterdamse krant. In deze periode begon ze met het schrijven van korte verhaaltjes over twee buurkinderen.

Ondanks dat ze deze verhalen snel tussendoor op de drukke redactie schreef, werden de Jip-en-Janneke-verhalen een groot succes. Soms gebruikte Schmidt haar zoon Flip als inspiratie voor de verhaaltjes, omdat hij samen met zijn buurmeisje ook veel kattenkwaad uithaalde.

Schmidt schreef nog veel meer bekende kinderboeken, series en musicals. Onder andere de musical ‘Ja zuster, nee zuster’ over de bewoners van een rusthuis werd door haar geschreven, net als het boek Minoes, dat later nog verfilmd is met Carice van Houten in de hoofdrol.

Ook schreef Schmidt het bekende kinderboek Puk van de Petteflet en Otje. Het schrijven van liedjes was ook geen probleem voor haar: zo schreef ze onder andere Dikkertje Dap. Harrie Bannink componeerde de muziek bij de liedjes.

Illustraties van Fiep Westendorp

Net zo bekend als de verhalen over het kattenkwaad van Jip en Janneke, zijn de simpele zwart-witte silhouetten die dit verhalenboek sieren. Fiep Westendorp was hiervoor verantwoordelijk: als collega van Annie M.G. Schmidt bij het Parool werd zij gevraagd om afbeeldingen bij de verhalen te maken.

Omdat de verhalen ook in de krant gedrukt werden, was het belangrijk dat de afbeeldingen duidelijk zichtbaar waren op krantenpapier, en dat is dan ook de reden dat er gekozen is voor deze unieke en simpele illustratiestijl. In de loop der jaren heeft Westendorp de afbeeldingen van Jip en Janneke regelmatig aangepast en gemoderniseerd.

Fiep Westendorp werd een goede vriendin van Schmidt en maakte later ook de afbeeldingen voor Puk van de Petteflet, Floddertje en Otje.

De avonturen van Jip en Janneke

De verhalen over Jip en Janneke gaan vooral over de dingen die de twee jonge buurkinderen meemaken. Zo krijgt Jip op een dag een nieuwe tunnel voor zijn miniatuurtrein. Daar speelt hij samen met Janneke mee. Na het eten is de nieuwe tunnel opeens verdwenen. Het blijkt dat Siepie, de poes, door de tunnel gelopen is, waardoor de tunnel op de rug van de poes vast is komen te zitten.

In een ander verhaal gaat Janneke naar haar opa en oma om een lekker stukje paasbrood naar ze te brengen. Jip en Takkie gaan ook mee.

Onderweg komen ze een bult zand tegen, waar ze in gaan spelen. Als ze daarna verder willen gaan naar de opa en oma van Janneke, zien ze dat Takkie het mandje met brood heeft omgegooid. Daardoor is het brood vies geworden. Verdrietig gaan Jip en Janneke naar de opa en oma. Gelukkig kan Jannekes oma nog wat randjes van het brood afsnijden, en krijgen ze allemaal een stukje brood. Behalve Takkie, want die is stout geweest.

Jip en Janneke over de grens

Het verhalenboek van Jip en Janneke is in meerdere talen vertaald, waarbij de kinderen steeds anders heten. Zo heten ze in het Engels ‘Mick and Mandy’ en in het Duits ‘Heiner und Hanni’. Het boek is zelfs vertaald in het Indonesisch en Mandarijn; Jip en Janneke zijn dus echt wereldwijd bekend.

Jip en Janneke: meer dan alleen een verhalenboek

Inmiddels zijn Jip en Janneke bekende figuren voor alle kinderen. Naast het verhalenboek, waar alle korte verhaaltjes in staan die Schmidt destijds voor de krant heeft geschreven, bestaan er tegenwoordig nog veel meer Jip en Janneke boeken en spullen.

Zo zijn er verschillende nieuwe boeken over bepaalde thema’s: ‘Kijk eens wat ik kan’, ‘Vriendjes voor altijd’ en ‘Een heel jaar feest’, waarin alle verhalen over feestjes en feestdagen gebundeld zijn. Ook deze boeken zijn compleet met de bekende illustraties van Westendorp.

Tegenwoordig bestaan er ook andere producten met Jip en Janneke-afbeeldingen erop. Deze merchandise wordt verkocht door Hema en bestaat bijvoorbeeld uit broodtrommels, speelgoed, paraplu’s, koffertjes en servies.

Het ideale voorleesboek

Met ruim 200 verhaaltjes is het Jip en Janneke voorleesboek het ideale boek voor uren voorleesplezier. Ga zelf terug de tijd in en lees de welbekende verhalen over Takkie en Siepie voor aan kinderen die ongetwijfeld zullen genieten van de avonturen die dit duo beleeft. Met ruim 350 pagina’s aan voorleesplezier is dit boek geschikt voor kinderen tussen de 4-6 jaar. Een ideaal cadeau voor in de kinderkamer!

Jip en Janneke
Het grote voorleesboek van Jip en Janneke is de klassieker onder de kinderboeken. Een prachtig boek om te geven als kraamcadeau.
gratis thuisbezorgd vanaf 75,-
voor 16:00 besteld is vandaag verzonden
volgen met track & trace naar ontvanger
veilig voor- en achteraf betalen
webshop keurmerk - webwinkelkeur